“Jumko“ se oporavlja

Bez autora
May 23 2010

Iako je na njenom računu i dalje minus od 2,5 milijardi dinara, u kompaniji „Jumko“ u Vranju vidljiv je napredak. Konačno su uposleni svi pogoni, a posla je sve više. Najviše se duguje državi, jer se najveći deo tog duga odnosi na poreze i doprinose. S obzirom na to da je država vlasnik 63 odsto akcija u „Jumku“, očekuje se da ona preuzme na sebe ta dugovanja. Posle desetogodišnjeg tavorenja proradili su pogoni Predionice, Tkačnice, Pripreme, Dorade, Konfekcije, Konca, a sve više potrebe ima i za pokretanje proizvodnje u pogonima u Vladičinom Hanu, Vlasu, Radovnici, Bosilegradu i Golemom Selu. Ogromni kapaciteti iskorišćeni su tek 60 odsto. Ipak, ove godine biće proizvedeno 1.500 tona prediva, 250 tona konca, 25 miliona metara tkanine, a napraviće milion konfekcijskih proizvoda. Mesečna proizvodnja „Jumka“ vredi između 60 i 70 miliona. To je, međutim, bilo dovoljno da 1.760 radnika redovno prima plate. Doduše, zarade su više nego skromne, ali ljudima koji mesecima nisu radili i kojima kompanija i dalje duguje 17 plata, i te kako znače redovni prihodi.

“Jumko“ se oporavljaIako je na njenom računu i dalje minus od 2,5 milijardi dinara, u kompaniji „Jumko“ u Vranju vidljiv je napredak.

Konačno su uposleni svi pogoni, a posla je, tvrdi novo rukovodstvo „Jumka“, sve više.

Najviše dugujemo državi, jer se najveći deo tog duga odnosi na poreze i doprinose. S obzirom na to da je država vlasnik 63 odsto akcija u „Jumku“, očekujemo da ona preuzme na sebe ta dugovanja - nada se Zoran Stošić, v. d. generalnog direktora.

Posle desetogodišnjeg tavorenja proradili su pogoni Predionice, Tkačnice, Pripreme, Dorade, Konfekcije, Konca, a sve više potrebe ima i za pokretanje proizvodnje u pogonima u Vladičinom Hanu, Vlasu, Radovnici, Bosilegradu i Golemom Selu.

- Naši ogromni kapaciteti iskorišćeni su tek 60 odsto. Ipak, ove godine ćemo proizvesti 1.500 tona prediva, 250 tona konca, 25 miliona metara tkanine, a napravićemo milion konfekcijskih proizvoda - nabraja Miroslava Novković, zamenika generalnog direktora.

Mesečna proizvodnja „Jumka“ vredi između 60 i 70 miliona. To je, međutim, bilo dovoljno da 1.760 radnika redovno prima plate. Doduše, zarade su više nego skromne, ali ljudima koji mesecima nisu radili i kojima kompanija i dalje duguje 17 plata, i te kako znače redovni prihodi.

- Plate su između 12.000 i 15.000 dinara. Svesni smo da je to malo, ali će se povećavanjem proizvodnje i plate uvećati. Mislim da radnici to razumeju i da smo na istoj strani - veruje Stošić.

U januaru smo završili uniforme za „Pošte Srbije“, a imamo već ugovorene poslove u vrednosti od 120 miliona dinara. Naša perspektiva su i tržišta Rusije, Nemačke, Slovenije i Bugarske - tvrdi Stošić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik